img

Какво трябва да знаем за “Българският Папа: Йоан XXIII”

/
/
/
518 Views

Покрай цялата суматоха около визитата на папа Франциск в страната, няма как да не сте чули за “Българският папа” Йоан XXIII, който е обявен за светец. В днешният материал, ще се опитаме да синтезираме най-интересната информация за роденият като Анджело Ронкали – Папа Йоан XXIII-ти.

Роден на 25 ноември 1881 година в Сото ил Монте, Анджело Ронкали завършва теология през 1904 година и е ръкоположен за свещенник. Години по-късно той е заведен в църквата “Св.Петър”, където се среща със своя предшественик Папа Пий XII.

На 3 март 1925 г. е назначен за Апостолически визитатор в България, а на 19-ти същия месец става епископ. Интересното е, че при една от визитите му в страната през същата година се случва Чирпанското земетресение. Тогава той се намира в църката “Свети Лудвиг” в Пловдив, чиято фасада е съборена, както и двете малки кули. Ронкали остава незасегнат.

В периода между 1925 – 1935 година, Анджело Ронкали изпълнява редица дейности в България, като една от най-важните му задачи е била работата с гръцките католици.

През 1958 година е избран за наследник на Папа Пий XII. Той избира името Йоан, което го прави 23-тия Папа избрал това име. Папа Йоан XXIII бързо печели популярност сред католиците и протестнатите. През 1962 година той организира Вторият ватикански събор. Този събор се решава ключов, защото след него значителна група консервативни католици се отцепват, наречени седевакантисти, считащи събора за недопустимо либерален до такава степен.

Папа Йоан умира от рак на стомаха на 3 юни 1963 г. след четири години и половина папство. На 6 юни е погребан в подземието на църквата „Свети Петър“ във Ватикана.

През 2002 година част от мощите на провъзгласеният вече за “Български Папа” са донесени в католическия храм “Свети Йосиф”, които са дарение от Папа Йоан Павел II при посещението му в страната.

Докато е в България в ролята си на Апостолически визтатор, Ронкали успява да потуши много конфликти между политическите представители на страната и католиците, които по време на Първата Световна война имат много разминавания. Ронкали посещава почти всяко едно католическо място в България, за да се запознае с неговите проблеми и да спомогне за разрешаването им.

Негов най-близък човек е бил отец Стефан Куртев, който по-късно бива провъзгласен за духовен водач на източно обредните католици в България. Ронкали е бил известен като “Папата реформатор”.

В историческата си проповед на Рождество Христово през 1934 г. той се обръща към множеството, дошло да го поздрави, с думите:

“Ако някой от България мине близо до моя
дом, било през нощта или по време на трудности в живота си, винаги ще намери на моя прозорец една запалена свещ. Нека почука, нека почука! Никой няма да го запита дали е католик или православен; достатъчно е, че е брат от България. Нека влезе и там ще го посрещнат две широко разтворени братски ръце и едно топло приятелско сърце”.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *