img

Основните признаци и симптоми на ниско кръвно налягане

/
/
/
605 Views

Хората често говорят за високо кръвно налягане, тъй като това може да доведе до инфаркти, инсулти и бъбречна недостатъчност. Но ниското кръвно налягане, известно още като хипотония, също може да навреди на тялото ви.

Кръвното налягане обикновено не причинява забележими симптоми.

Например, придвижването от седнало или легнало положение може да доведе до спад на кръвното налягане.Но, въпреки това, определени състояния могат да причинят дълги периоди на хипотония, което може да навреди на вашето здраве.

Например бременност, значителна загуба на кръв поради травма, лошо кръвообращение, причинено от сърдечно състояние, слабост, както и анафилактичен шок, инфекции на кръвообращението и ендокринни нарушения.
Някои лекарства също могат да причинят хипотония. Недостигът на основни витамини В12 и фолиева киселина може да причини анемия също може да доведе до понижаване на кръвното налягане.

Постоянното ниско кръвно налягане не е добре. Ако кръвното ви налягане стане твърде ниско, тялото ви няма да получава достатъчно кислород, за да изпълнява нормалните си функции. Намаляването на нивата на кислород може да доведе до нарушено функциониране на сърцето и мозъка, както и до затруднено дишане.

В определени случаи хората с ниско кръвно налягане могат да загубят съзнание или да бъдат шокирани.
Основните признаци и симптоми на ниско кръвно налягане.

 

1. Замайване

Един от ключовите симптоми на ниското кръвно налягане е замаяността.
Ниското кръвно налягане причинява лош приток на кръв към мозъка. Това намалява притока на кислород към мозъка и причинява замаяност.
Това често се дължи на внезапна промяна в позицията, например, прекалено бързо издигане след събуждане сутрин.
Ако кръвното ви налягане е твърде ниско, виене на свят също може да причини припадък.

2. Умора

Ниското кръвно налягане може да повлияе на енергийното ви ниво и да причини умора. Кръвоносната система играе ключова роля в производството на енергия, тъй като осигурява на организма кислород и основни хранителни вещества.
Митохондриите вътре в клетките се нуждаят от хранителни вещества, за да произвеждат енергия. Когато кръвотокът е нарушен поради спад на кръвното налягане, той прекъсва процеса на създаване на енергия, което от своя страна причинява умора и умора.

3. Бърза сърдечна честота

Ако имате ускорен пулс, това може да се дължи на понижаване на кръвното налягане.
Лошият приток на кръв към сърцето води до нередовно свиване. Ако сърцето не е изпълнено с нужното количество кръв, то се компенсира с по-бърз пулс.
Освен това може да ускори сърдечната си честота и дишането. Може дори да забележите чести промени в телесната температура.

4. Студена и влажна кожа

Наличието на студена, влажна и бледа кожа може да бъде друг признак на ниско кръвно налягане. Особено, когато е придружено от сърцебиене и плитко дишане.
Това се случва, когато в тялото ви няма достатъчно кръв поради спад на кръвното налягане.

5. Липса на концентрация

Лошите концентрации също могат да бъдат свързани с ниско кръвно налягане.
Поради спада на кръвното налягане кръвта не се придвижва към мозъка с нормална скорост. Това означава, че мозъчните клетки не получават кислорода и хранителните вещества, необходими за правилното функциониране.
Това причинява затруднения в концентрацията при повечето хора с ниско кръвно налягане.
Ако изведнъж не можете да се концентрирате върху това, което правите, въпреки всичките си усилия, проверете кръвното си налягане.

Източник: За жената

1 Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *