img

Сложиха камера в ковчега при мъртвец, кадрите от следващите 18 месеца потресоха всички ВИДЕО

/
/
/
3040 Views

Човешкото тяло продължава да се движи година и половина след смъртта. А учени успяха за първи път да запечатат на камера какво се случва по време на процеса на разлагането му.

Видяното от специалистите може да шокира хората със слаби нерви, защото се оказва, че през цялото това време мъртвецът продължава да се движи.

Изследванията са проведени в Австралийския Център за тафономически експериментални изследвания (Australian facility for taphonomic experimental research – AFTER. Буквалният превод от английски език на абревиатурата означава после.

Това е единственото научно-изследователско учреждение в Южното полукълбо, в което се проучва процесът на разлагане на човешкото тяло в естествени условия.

Учените са настроили автоматичната си камера така, че на всеки половин час от светлата част от денонощието тя да запечатва това тъжно зрелище. Снимките са продължили 17 месеца, уточнява Science Alert.

Специалистите, проучили получените записи, не предполагали, че трупът ще се окаже толкова подвижен. Всъщност, те не смятали да проследяват активността му, а просто искали да проверят публикувания от предшествениците им модел, описващ процеса на разлагане в различните стадии.

Въпросният модел издържал тестовете. А в хода на изследването, оглавено от Алисън Уилсън от Централния университет в Куинсланд, са открити и някои новости. Например, установено е, че ръцете на мъртвец, които първоначално лежали плътно до тялото, по-късно се оказали широко разперени встрани.

„Мислим, че движението е свързано с процеса на разлагане, тъй като тялото (по естествен начин) се мумифицира, а сухожилията изсъхват”, казва Уилсън.

Откритието на специалистите може да има голямо значение при определянето на времето и причините за смъртта на определен човек./zdrave.to

Източник: БЛИЦ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *