img

10 сръбски песни, на които да си махнеш главата!

/
/
/
2385 Views

Не можем да отречем влиянието на сръбската музика върху създаването на българския поп-фолк. Всъщност преди години, още в зародиша си, той се яви като неин заместител – с визуално и гласово подражание, със законни или не съвсем кавър версии. Има песни, които завинаги ще останат в съзнанието и сърцата на феновете на жанра. Всички помним как се презаписваха касетки и каква гордост беше да имаш флагче на Лепа Брена, закачено на огледалото за обратно виждане на Ладата. Ето 10 от сръбските песни, превърнали се в евъргрийни у нас, подредени произволно.

1. Ceca „Kukavica“

Песента „Kukavica“ излиза през 1993 г. и е емблематична за сръбската фолк звезда. За кратко време се превръща в тотален хит и в България. През май тази година имахме удоволствието да я чуем на живо и в България.

2. Vesna Zmijanac и Dino Merlin „Kad zamirisu jorgovani“

Песента излиза през 1989 г. в бивша Югославия, в четвъртият поред студиен албум на група Мерлин. В превод означава: „когато замиришат люляците“. Днес Дино живее в Босна и Херцеговина, а Весна – в Сърбия.

3. Dragana Mirkovic „Placi zemljo“

Песента излиза в едноименен албум през 1995 г. Няколко години след това добива популярност като химн на сърбите, при бомбардировките на НАТО. Самата Драгана споделя, че е преживяла войната доста тежко.

4. Lepa Brena „Ti si moi greh“

Лепа Брена е изключително популярна в България, което беше доказано и от пълната Арена Армеец при гостуването през декември 2011 г. Песента „Ти си моят грях“ е включена в албума „Luda za tobom“, издаден през 1996 г.

5. Indira Radic и Alen Islamovic „Lopov“

Това е най-известната песен на Индира Радич в България, като за това може би помага и версията и на български, която Ивана записа – „Шампанско и сълзи“. В момента Индира организира участията си заедно с Андреа, а през ноември я чакаме за голям концерт.

6. Nedeljko Bajic Baja „Zapisano e u vremenu“

Това е един от най-големите сръбски хитове през последните 5 години, успял да пожъне невероятен успех и в България. Песента дава заглавие на албум издаден през 2007 г.

7. Mile Kitic „Pije mi se“

Песента излиза през 1999 г. Тя е част от албума на Миле Китич „Tri zivota“. Въпреки че вече над 30 години е на сцена, Миле и до днес е един от най-актуалните фолк изпълнители в Сърбия и бивша Югославия.

8. Neda Ukraden „Zora je“

Родена в Хърватия, отраства в Сараево, а по време на войната се премества в Белград. „Zora je“ и „Sumu Sumi javore“ са най-популярните песни от началото на кариерата и. Последните 10 години у нас станаха популярни „Diamanti“ и „Na Balkanu“.

9. Miroslav Ilic „Balada o nama“

Мирослав има многобройни почитатели в България. Познат е с дуетните си изпълнения с Лепа Брена през 80-те и като кум на Христо Стоичков.

10. Predrag Zivkovic Tozovac „Ti si me cekala“

Тази песен няма нужда от представяне. Наред с „Prazna casa na mom stolu“ са едни от най-популярните кафански хитове.

Източник: 10те БГ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *