img

7 фатални грешки, които правите при измерване на кръвното налягане!

/
/
/
538 Views

Хората често правят подобни грешки, когато измерват сами кръвното си налягане. Но дори и малките грешки водят до неправилни стойности и следователно често до неправилно дозирани лекарства. Може да бъде опасно.

Грешка 1: измервате на грешна ръка. Това може да доведе до фалшиво ниски стойности. По принцип кръвното налягане може да бъде измерено и на двете ръце. Обикновено налягането в едната ръка е по-ниско, отколкото в другата. Решаващият фактор винаги е по-висока стойност.

В началото на лечението на хипертонията, което включва мониторинг на кръвното налягане, трябва да го измерите на двете ръце, а в бъдеще винаги да измервате на ръката, където кръвното налягане е било по-високо.

Грешка 2: разхлабвате маншета малко. Това води до фалшиво високи стойности. Измерените стойности на кръвното налягане са по-високи, отколкото са в действителност.

Грешка 3: маншетът е твърде стегнат. Това води до неправилно измерени стойности. Систолното (горната стойност) е фалшиво ниско, а долното (диастолното) е фалшиво високо.

Грешка 4: ръката се стиска от дрехи. Ако сте навили ръкава по време на измерване на налягането, той може да стисне ръката ви в рамото. В резултат на това можете да получите грешни стойности, така че е по-добре напълно да освободите ръцете си от дрехи. Тънките блузи или ризи не е необходимо да се свалят, маншетът може да се сложи отгоре.

Грешка 5: не държите правилно ръката на маншета. По време на измерването маншетът трябва да е на нивото на сърцето, само тогава измерената стойност ще съответства на действителната. Ако маншетът е над нивото на сърцето, измерените стойности може да са твърде ниски. Ако е под нивото на сърцето – твърде високо.

Грешка 6: измервате налягането веднага след хранене. Когато тялото получава храна, голямо количество кръв се изпраща в храносмилателната система. Ако измерите кръвното налягане в такъв момент, то ще бъде по-ниско, отколкото всъщност е. След хранене трябва да мине поне час преди да измерите кръвното си налягане.

Грешка 7: пиете алкохол, чай или кофеин. И трите напитки водят до неправилни резултати от измерванията. Алкохолът, например, може първо да се отпусне, да разшири кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане. След това обаче кръвното налягане отново се повишава и става по-високо от преди. От своя страна, след пиене на чай или кафе, кръвното налягане може да се повиши в рамките на няколко часа.

Източник: За жената

1 Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *